Sunday, November 24, 2013

Čierny kašeľ je späť: čo na to Tuhársky?

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

(nezmysly vyznačené červeným, tvrdenia kurzívou)


Tohto slovenského megaskorbického guru som už trochu predstavil v mojom starom blogu (1). V jeho stati o čiernom kašli (43, strana 178) sa typicky odráža od základných faktov o pertusii, dostáva sa cez rôzne mechanizmy účinku a špekulácie postupne až k chybným záverom, pre ktoré si zase raz vybral homeopatku, v tomto prípade Suzanne Humphries (2, 3).



Tuhársky uvádza:

Už „výživové“ množstvá (stovky mg denne), v podobe ústneho vitamínu C alebo injekčného AS, majú zreteľný vplyv, dokonca aj u prípadov komplikovaných zápalom priedušiek alebo pľúc. Potvrdili to nezávisle od seba lekárske tímy, a to aj v kontrolovaných štúdiách, na rôznych miestach sveta: v Kanade, Nemecku, UK a USA, s nasledovnými závermi:“
Odvoláva sa pri tom na tieto štúdie: Otani z Japonska (4), 2 od Ormerod-a z Kanady (5, 6), Gaidner z UK (4), Vermillion z Kansasu (7), Dewit z Holandska (8), Meier a Pfeiffer asi zo Švajčiarska (9), Sessa z Talianska (9) a 1 ďalšia, o ktorej nie je na nete ani ň.

Z menovaného a dohľadateľného, len 2 štúdie boli kontrolované, čiže s kontrolnou skupinou bez vitamínu C, a to štúdia od Gaidner-a a Dewit-a. Tieto štúdie dospeli k opačným záverom. Väčšina ostatných štúdií poukazuje na priam skvelé účinky vitamínu C, len Pfeiffer-ovej štúdia nenašla žiadny efekt. Tieto práce sú však metodologicky nedostačujúce. Nemajú kontrolnú skupinu a napr. Ormerod vo svojich štúdiách ani nediagnostikoval čierny kašeľ na základe kultivácie na rozdiel od Gaidner-a. Antivax uznáva len dvojito slepé placebom kontrolované štúdie (10). Zaujímavé, že v tomto prípade im nevadí, že tieto štúdie sú neni ani slepé, ani s placebom a dokonca väčšina z nich nemá ani kontrolnú skupinu, ktorú Tuhársky tak oduševnene avizoval. Navyše ich výsledky sú nejednotné a niektoré z tých štúdií sa povaľujú na pofidérnych stránkach, aj to len ako výcuc. Antivax to však nezabránilo, aby liečbu čierneho kašľa vitamínom C zobrali za dogmu a hlásali to na prvom mieste v guideline-och ako postup lege artis. Antivax tiež hlási, že slepé ovce atď. Koľkí z nich si prešli tieto štúdie a koľkí z nich len slepo verili Tuhárskemu? 



Pokiaľ sa jedná o ich argumentáciu liečby vitamínom C, zvyčajne vycapia len odkaz na Tuhárskeho paskvil, pretože to považujú za bibliu, totálne bez overenia si faktov.  Tuhársky opäť (11) len vy-cherrypick-oval  to, čo mu sedelo do jeho básničky a odignoroval napríklad výsledky štúdie od Gaidner-a alebo Pfeiffer-ovej aj napriek tomu, že ich uvádza medzi zdrojmi.


Suzanne Humphries:


1. Radí rodičom:
Aby sa rodič nestratil v záplave emócií a stresu, môže si časový priebeh ochorenia zapisovať do denníka, ktorý sa môže zísť v prípade, že by predsa len bola nutná lekárska pomoc.“

Takže doma budeme experimentovať na svojich deťoch a ak to náhodu nevyjde, tak nech sa lekár postará. To však môže byť už neskoro.


2. „Rodičia môžu pre vlastnú ochranu pred stresom a ochorením užívať zvýšené dávky vitamínu C, aj 10g denne v rozdelených dávkach, alebo aj viac podľa potreby, a vitamín D.“

Z takých megadávok môže rodič schytať akurát tak sračku a to nepomôže ani jemu, ani kojencovi. Keď už doplnkové metódy, skôr by som dal na rady MUDr. Jana Hnízdila, ktorý odporúča jednoducho klídek.

„pre vlastnú ochranu pred stresom a ochorením“

Ak to má kojenec, tak to má pravdepodobne aj rodič, pretože rodičia sú v súčasnosti zdrojom nákazy pre svojho potomka u viac než 50% prípadov (12).


3. Povzbudením je, že keď neočkované dieťa prekoná čierny kašeľ, získava dlhodobú, väčšinou doživotnú imunitu

Povzbudením nebude, keď to neočkované dieťa neprežije alebo bude mať trvalé následky (13). Tak či onak, podľa väčšiny doterajších štúdií, imunita nie je po prekonaní čierneho kašľa doživotná a trvá cca 4 až 20 rokov (14, 15), človek môže znova ochorieť (16, 17). Jedna z mála modelových štúdií hovorí o dlho trvajúcej, minimálne cca 30 rokov, imunite (18). Je to však veľmi variabilné, závisí to od faktorov na strane jedinca, agens a od faktorov prostredia.

a niektoré sa dokonca zbavia astmy.“

Na toto tvrdenie neexistujú dôkazy. Čo však existuje je fakt, astma zvyšuje riziko ochorenia čiernym kašľom (19, 20), ktorý môže prebiehať veľmi vážne (21, 45 – 2. video dole) alebo inak povedané, z pohľadu astmy, môže dôjsť k exacerbácii astmy. Špekulácia, že očkovanie proti pertussis zvyšuje riziko astmy buď priamo, alebo nepriamo tým, že zabráni ochoreniu, nie je podľa väčšiny štúdií potvrdená (22, 23, 24, 25). 


4. Treba zabezpečiť dieťaťu pitný režim, aby sa hlieny udržali kvapalné.“

Prísun tekutín je dôležitý nielen na skvapalnenie hlienov, ale aj na záchranu života. Som zvedavý, ako to majú rodičia zvládnuť, keď im dieťa prestane piť, jesť, keď bude vracať a keď mu rodičia vyrobia sračku vitamínom C. V nemocnici je možnosť monitorovať vitálne funkcie a možnosť podať tekutiny parenterálne (40, 47, 48).


5. Suzanne antibiotiká neodporúča.

Treba rozlíšiť antibiotiká podané kvôli samotnej pertussis a kvôli bakteriálnym komplikáciám zapríčineným iným agens (otitída, sinusitída, bronchitída, zápal pľúc). V druhom prípade sú antibiotiká kauzálnou a efektívnou liečbou danej komplikácie, takže to prevažuje nežiaduce účinky, ktoré Suzanne spomína. Čo sa týka samotného čierneho kašľa, ich vplyv na trvanie a závažnosť ochorenia je malý a možný len u včasného podania, ktoré sa v praxi však často nedá aplikovať. Suzanne ale nespomenula jeden efekt, ktorý antibiotiká majú, a to zničenie baktérií a tým zabránenie prenosu agens na ďalších ľudí (27, 28 - viz dole). U čierneho kašľa sa používajú väčšinou makrolidy: azithromycin, clarithromycin, erythromycin. Nežiaduce účinky závisia od viacerých faktorov, hlavne od dávky a dĺžky liečby. Medzi najčastejšie NÚ azithromycinu u detí patrí: bolesť brucha (2%), hnačka (3%), nevoľnosť (1%), vracanie (7%), alergická reakcia (2%), ekzém (1%), vyrážka (1%) (29).
Pred zavedením antibiotík bola smrtnosť pertusie u detí do 6 mesiacov 80-85% (30). Dnes je to podľa CDC 1,6% (13), na čom majú okrem antibiotík podiel aj iné faktory.
Antibiotiká sa podávajú aj ako post-expozičná profylaxia, to znamená, že sa antibiotiká podajú v špecifických situáciách napr. členom domácnosti, kde sa daný prípad s pertussis vyskytol (28 - viz dole, 44, 45 – 1. video dole).


6. „neodporúča ani antipyretiká“

Viz môj starý blog (31).


7. „Ak by sa dieťaťu nepodávali dostatočné dávky vitamínu C na pokrytie zvýšenej spotreby tela, tak sa objavia príznaky akútneho skorbutu“

Tuhársky akútny skorbut u čierneho kašľa udáva tiež, pričom sa odkazuje na štúdiu Woringer-a a Sala-u z roku 1921 (5). Malo sa jednať o 4 prípady skorbutu z množstva ďalších prípadov čierneho kašľa na ich klinike, u ktorých skorbut nevznikol. U iných detí, bez čierneho kašľa skorbut nevznikol vôbec. Ani v ostatných štúdiách sa u osôb s čiernym kašľom skorbut nemanifestoval.  Len 4 prípady, bližšie údaje chýbajú, ale antivax to nebráni v tom, aby hlásali, že čierny kašeľ spôsobuje skorbut. Tomu hovorím EBM jak prase.


8. „(nedostatkom vitamínu C) Dochádza k oslabeniu kolagénu, čoho dôsledkom je začervenanie očí kvôli skrehnutiu kapilár a ich neschopnosti vzdorovať tlaku vznikajúcemu pri kašli, naruší sa mozgovo-krvná bariéra a pľúca sa môžu začať zaplavovať.“

Začervenanie očí kvôli poškodeniu ciev a kapilár oka môže vzniknúť len samotným tlakom pri kašli bez ohľadu na nedostatok vitamínu C. Poškodenie hematoencefalickej bariéry a pľúc je výsledkom zvýšeného tlaku a pôsobenia najmä pertussis toxínu a ďalších faktorov virulencie (32, 4933, 34). Pri poškodení pľúc má dôležitú úlohu aj samotný imunitný systém jedinca podobne ako u ALI alebo RDS. Poškodenie mozgu je spôsobené najmä jeho hypoxiou pri ťažkom priebehu až úplnom zlyhaní dýchania.

 „pocit fyzického vyčerpania pochádza aj z nedostatku karnitínu spôsobeného deficitom vitamínu C“

Pocit fyzického vyčerpania je najmä z kašľa.


9. Suzanne uvádza, že vitamín C dokáže zriediť hlien.

Vitamín C a iné antioxidanty môžu zmierniť obstrukčné príznaky, ktoré sú čiastočne spôsobené hlienom. Tento efekt má však vitamín C už pri dávkach z mandaríniek alebo citrónov, takže netreba do seba zúfalo sypať gramy suplementov vitamínu C (35, 36).


10. „Keďže kvôli stresu sa môže väčšina vitamínu C, ktorý matka užije, spotrebovať na jej vlastnú potrebu, do mliečka sa nemusí dostať potrebné množstvo.“ Preto Suzanne odporúča nadopovať vitamínom C aj novorodenca/kojenca.

Pri normálnej strave sa nachádza v materskom mlieku dostatočné množstvo vitamínu C, a preto ho netreba suplementovať (37, 38, 39).


11. Humphries odporúča ako základnú dávku denne 200-375mg vitamínu C na každý kilogram hmotnosti,... Ak aj napriek vitamínu C dieťa pri kašli cyanizuje (fialovie), odporúča zvýšiť dávku.“

Malé deti s čiernym kašľom môžu „cyanizovať“ pri záchvate kašľa, ale hlavne pri apnoických pauzách až úplnej zástave dychu. U druhého a hlavne tretieho menovaného je uprednostnenie vitamínu C pred pobytom v nemocnici s postupom lege artis hazard so životom dieťaťa. V nemocnici je dieťa monitorované, a v prípade týchto komplikácií môže byť podaný kyslík a v najťažších prípadoch sa zaistia dýchacie cesty s umelou pľúcnou ventiláciou (26, 46). To môže byť, na rozdiel od vitamínu C, život zachraňujúce alebo sa predíde napríklad hypoxickej encefalopatii mozgu (13, 41, 42).


Zhrnutie: total neobjektívny cherry-picking, zmeska faktov a nepotvrdených špekulácií. Samozrejme Tuhársky nič, on to len prevzal bez štipky kritiky...
Nezabránim a ani nebránim nikomu, aby vitamín C vyskúšal ako doplnkovú liečbu po dohode so svojím lekárom, veď kvalitná strava (aj s dostatkom vitamínu C) je veľmi dôležitá nielen pri každej chorobe, ale aj v zdraví. Rovnako ani nebránim novým kvalitnejším štúdiám, ktoré by sa na túto tematiku zamerali. Doteraz však neexistujú dôkazy o efekte vitamínu C do takej miery, ako to hlása antivax. Uprednostnenie tohto alternatívneho postupu pred medicínskym postupom môže u malých detí skončiť zle.


Ak sa Vám článok páči, zahlasujte zaň na tejto stránke, aby si ho mohli prečítať aj ďalší: pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

24.11. 2013, Honey badger
Obsah blogu

 Zdroje:

28. Schlossberg, D.: Clinical infectious disease. Cambridge, 2008.
45. http://www.hbockovanie.blogspot.sk/2013/11/hot-topic-cierny-kasel-pertussis-co-na.html
46. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2083622/

Saturday, November 16, 2013

Hot topic: Čierny kašeľ (pertussis) – čo na to antivax?


(antivax = odporcovia očkovania, hlúposti o očkovaní sú vyznačené červeným)


O zvýšenom výskyte čierneho kašľa v posledných rokoch nielen na Slovensku sa toho už popísalo veľa, takže si zhrňme to najpodstatnejšie:

1. Očkovanie v SR zavedené v roku 1958. Celobunková vakcína proti čiernemu kašľu súčasťou DTP (DTwP) (1, 2).
2. Cca v roku 2007 bola zavedená acelulárna vakcína proti čiernemu kašľu, ktorá je súčasťou DTaP, resp. hexavalentnej vakcíny Infanrix hexa (3).
3. Od 2010 preočkovanie v 13. roku života (4, 5).

4. Výskyt čierneho kašľa v SR:
Pred 1958: 220-480/100 000 obyvateľov ročne, celkovo vyše 100 úmrtí ročne (4, 6)
Po 1958: cca 2/100 000
2000-2007: 0,4/100 000 (celkovo 20/rok)
2008: celkovo 105
2009: 288
2010: 1379 (26/100 000)
2011: 936
2012: 950 (18/100 000)
2013 (do 7.11): 822 (5)

Podobne je to v Čechách a v iných krajinách tiež zaznamenali nárast nových prípadov, napr. Nemecko, Rakúsko alebo USA (7, 8).


Čo na to antivax?

Z ich tábora sa už hlásia prvé perly. Aj napriek týmto faktom si niektorí myslia, že to celé narafičila farmaceutická firma, a že vlastne nič také sa nedeje.

Opačný extrém je, že antivax hlási, že vakcína zlyhala, je úplne na nič. To je však relatívne, pretože po zavedení očkovania proti pertusii klesla incidencia viac než 100 až 400-krát, ak vezmeme do úvahy posledné roky, tak je to viac než 10-krát. Pred zavedením očkovania zomieralo ročne viac než 100 ľudí na túto chorobu, po 1958 je úmrtnosť blízka nule aj napriek zvýšeniu incidencie v posledných rokoch. Česko udáva za posledných 30 rokov spolu 4 úmrtia, všetky u kojencov cca do 3. mesiaca, ktorí boli nakazení od členov rodiny (7, 8).

To, že očkovanie zlyhalo, naznačuje analýza 1379-tich prípadov v roku 2010 na Slovensku (9). 75% prípadov dostalo 2 a viac dávok vakcíny, 3% boli úplne neočkovaní. Treba však upozorniť na to, že 2 a viac dávok majú v sebe deti približne od 6. mesiaca. V skupine ľudí od 6. mesiaca sa pertusia vyskytla najčastejšie u 10-19 ročných (podľa dostupných dát z Európy), pretože u nich už môže imunita „vyprchať“ - protektívna imunita klesá po 4-12 rokoch (810). Prípady sa vyskytli aj vo vekovej skupine od 1 do 9 rokov, čo sa dá jednoducho vysvetliť účinnosťou vakcíny ktorá je podľa väčšiny zdrojov v priemere „len“ 70-80% (11).   
Ďalej treba upozorniť na to, že vakcína aj keď nezabráni infekcii, môže zmierniť priebeh ochorenia (12, 13, 14, 15), čo má veľký význam najmä u malých detí. Môže tiež znížiť infekciozitu (16, 17).


Ako ochrániť novorodencov a kojencov, u ktorých sú komplikácie a smrť najčastejšie (18, 19)?
Sú dve základné postupy:

Prvý, na základe kolektívnej imunity (17) – preočkovať ľudí s „vypršanou“ imunitou (20). To zároveň aj chráni ľudí v tejto skupine. Na Slovensku sa preto zaviedlo preočkovanie v 13. roku života a odporúča sa preočkovanie dospelých ľudí, najmä tých, ktorí očakávajú vo svojej domácnosti nový prírastok  –  metóda cocooning (21). Cocooning je dôležitý, pretože vo viac než  50-75% je zdrojom nákazy kojenca jeho matka alebo niekto z domácnosti (22). Dôležité je aj preočkovanie pracovníkov na detských oddeleniach, pretože boli popísané prípady, kedy bol zdroj nákazy medzi pracovníkmi nemocnice (23). Prípadné zavedenie povinného preočkovania dospelých bude závisieť od vývoja epidemiologickej situácie (24). V Rakúsku a Nemecku odporúčajú plošné preočkovanie dospelých (8). Pomocou cocooningu a preočkovania adolescentov a dospelých sa znížila incidencia čierneho kašľa v Kalifornii z 23/100 000 v roku 2010 s 10 úmrtiami na 1/100 000 v roku 2012 s 0 úmrtiami. To nasvedčuje, že dané metódy sú efektívne a opodstatnené (21, 25, 26). Antivax však stále tvrdí, že kolektívna imunita je mýtus.

Druhý možný postup, odporúčaný v USA alebo v UK, je preočkovanie tehotných žien v 3. trimestri, čo zvýši ochranu novorodenca a kojenca maternálnymi protilátkami (27) a zároveň je to aj cocooning. Problémom však môže byť zničenie antigénov z vakcín podaných kojencovi maternálnymi protilátkami ešte predtým, než dostatočne zareaguje imunitný systém, a preto môže mať takáto imunizácia nižšiu účinnosť. To, do akej miery, už zisťujú momentálne prebiehajúce štúdie (21).
  
Existujú ešte dve možnosti : očkovanie novorodencov alebo nová vakcína. Očkovanie novorodencov bolo už preskúmané vo viacerých štúdiách, ale ich výsledky sú zatiaľ kontroverzné (21). AP Vakcína sa zdá byť menej účinná a je drahšia než wP, má však menej nežiaducich účinkov (2, 33). Nové vakcíny sú vo vývoji (28, 29, 45).


Faktory, ktoré prispeli k zvýšenému výskytu čierneho kašľa v posledných rokoch:
„vypršaná imunita“, nižšia účinnosť aP vakcíny než wP, „dobrovoľne“ nezaočkovaní, zlepšená diagnostika (ale choroba je celkovo poddiagnostikovaná – najmä u dospelých), zmena agens (30)... Zatiaľ však neexistujú dostatočné dôkazy, že za outbreaky môže zmena agens (31, 32). Antivax sa od viny na týchto outbreakoch dištancuje, ale štúdie dokázali, že v miestach, kde bola nízka preočkovanosť, boli outbreaky väčšie (30, 34).


Zlepšenie životných podmienok?
Antivax hlási, že mortalita a incidencia neklesla po zavedení očkovania vďaka očkovaniu, ale vďaka zlepšeniu životných podmienok – výživa, hygiena... V prípade incidencie je jasné z grafov, že to bolo hlavne vďaka očkovaniu (35). Aj pokles mortality bol okrem antibiotík najmä vďaka očkovaniu, čo dokázala štatistická analýza (36, 37 - viz dole).
Otázky do pléna: výživa, hygiena? To akože u nás začali po 1958 hromadne dovážať citróny a mandarínky? A všetci si začali umývať ruky? A čo tieto novodobé outbreaky? Stopli nám dovoz citrónov a mandaríniek? Ľudia si prestali z roka na rok umývať ruky?



Je to nezmysel aj preto, lebo pertussis má vysokú nákazlivosť. Attack rate - incidence proportion (percento nakazených jedincov zo všetkých exponovaných vnímavých)  je 50% u detí v škole a 80-90% u členov spoločnej domácnosti (38 - viz dole, 39). Pertussis sa prenáša najmä vzduchom, infekčným aerosolom a preventívne opatrenia ako výživa, hygiena ovplyvňujú tieto čísla len málo, pokiaľ človek býva s jedincom s klinicky manifestnou nákazou dlhšie v uzavretom priestore.


Očkovanie ohrozuje deti do 1 roku?
Očkovanie vytlačilo najvyššiu incidenciu do vekových kategórií 0-1 a teenage a dospelí. U novorodencov a kojencov prebieha nákaza najzávažnejšie a môže spôsobiť smrť. Z toho antivax vyšpekulovalo ďalšiu perlu, že očkovanie týmto ohrozuje deti do 1 roku. To je polopravda, pretože v prevakcinačnej ére bola incidencia aj mortalita v tejto skupine mnohonásobne vyššia.
Pozrime sa na dobre zdokumentované údaje z Čr (7, 40). Pred zavedením očkovania bola v roku 1956 incidencia čierneho kašľa u detí do 1 roku 3805/100 000 obyvateľov. V rokoch 1974 až 1999 to bolo menej než 10/100 000. Posledné roky sa pohybuje okolo 20. Podobne klesla aj mortalita týchto detí. Pred zavedením antibiotík a očkovania zomrelo v rokoch 1949-1956 na pertusiu až 2972 osôb, z toho 96% boli deti do 3 mesiacov. V roku 1949 397 úmrtí do 1 roku života, v roku 1955 30. Za posledných 30 rokov to boli 4 úmrtia.   
Rovnako dobre spracované údaje dostupné na internete majú aj Američania (41, 42, 43). Pred zavedením očkovania proti pertussis koncom 40. rokov zomrelo v období 1938-1940 spolu 2623 detí do 3 mesiacov. V období 1990-1999 spolu 80 detí do 3 mesiacov, v 2000-2009 spolu 176. Okrem toho, pred zavedením očkovania čierny kašeľ robil čistky aj v skupine detí starších ako 3 mesiace, po zavedení očkovania úplne minimálne.

Tieto údaje vyvracajú 2 nasledovné špekulácie antivax:
Kolektívna imunita neexistuje. (viz tiež vyššie) Antivax stále uľpieva na definícii kolektívnej imunity na základe prahu kolektívnej imunity štýlom všetko alebo nič, pretože tak sa to kvôli jednoduchosti prezentuje aj laickej verejnosti (44). Kolektívna imunita však nie je len jedno statické číslo, má viac definícií (17). Vysvetľujú ju aj vyššie uvedené čísla. Po zavedení očkovania cca od 3. mesiaca nastal významný pokles incidencie pertussis nielen u očkovanej skupiny, ale aj u detí do 3 mesiacov. To je efekt kolektívnej imunity.
Maternálne protilátky ochránia deti do troch mesiacov. To je polopravda. Hoci majú tieto protilátky určitý efekt (41, 42), hlavne v prvom mesiaci života, nezabránia vysokej incidencii tak, ako kolektívna imunita navodená očkovaním. S Fillom sme viedli búrlivú diskusiu o IgA protilátkych z materského mlieka. Údaje uvedené z USA (41, 42) dokazujú hlavne ochranný efekt v prvom mesiaci transplacentárne prenesených IgG protilátok, po ich poklese sa incidencia zvyšuje aj napriek IgA protilátkam v materskom mlieku. Nezatracujem ani kojenie, ktoré má okrem IgA mnohé iné významné funkcie, a ani samotné IgA, ale ich účinok nie je ani zďaleka taký skvelý, ako ho Fillo líči, resp. ako je kolektívna imunita alebo samotné očkovanie.


Zhrnutie: Hoci očkovanie proti čiernemu kašľu patrí momentálne  k najväčšiemu failu medzi vakcínami plošného očkovania, nie je to až také beznádejné ako to antivax vykresľuje.


Nakoniec ešte 3 videá. Nie kvôli tomu, aby som strašil, ale kvôli zvýšeniu povedomia o tejto chorobe. 
1. video je informatívne, je na ňom vidieť typický whoop (výskot, hvizd) pri nadychovaní (napr. 0:44).
2. video je starší pacient, astmatik s čiernym kašľom. Tiež je dobré vidieť/počuť typický whoop.
3. video je malé dieťa (prvé príznaky začali v dvoch týždňoch života) s pertussis. V prvej časti je vidieť apnoická pauza (cca od 30-35 sekundy), v druhej časti je počuť typický whoop (1:13). V prvej časti je tiež vidieť potľapkávanie dieťaťa po hrudníku, čo má pomôcť pri uvolňovaní hlienov v dýchacích cestách.

1. http://www.youtube.com/watch?v=l5SHtdczSBc
2. http://www.youtube.com/watch?v=31tnXPlhA7w
3. http://www.youtube.com/watch?v=VX98aiYpmW4 


Ak sa Vám článok páči, zahlasujte zaň na tejto stránke, aby si ho mohli prečítať aj ďalší: pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


17.11. 2013, Honey badger
Obsah blogu

Zdroje:

1. http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=2095:ierny-kae-pertussis&catid=68:epidemiologia&Itemid=76

37. Pertussis (Whooping cough). Immunisation handbook 2011. Wellington, 2011.
38. Beneš, J.: Infekční lékřství. Praha, 2009.
44. http://en.wikipedia.org/wiki/Herd_immunity
45. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23291935